Baby papegaaien.PAS OP MET DE AANSCHAF VAN EEN TE JONGE PAPEGAAI!!

Vanavond kreeg ik een paniek telefoontje van een mevrouw uit Tilburg en al heb ik alleen maandag en dinsdagavond telefonisch spreekuur………..ALS ER NOOD AAN DE MAN IS BELLEN! Deze mevrouw had een paar dagen geleden een veel te jonge baby grijze roodstaart gekocht bij een broodkweker die een heel slechte naam heeft uit Rijswijk! Onthoudt deze plaats!! Deze mevrouw heeft daar een baby gekocht die volgens die slechte broodkweker ongeveer 6 weken oud was. Ze zag hem daar in zijn eentje zitten en was op slag verliefd en verkocht helaas.Dus de veel te jonge baby ging mee naar huis, zonder uitleg over hoe de vogel papvoeding te geven. Geen enkele uitleg over de dikte en warmte van de pap, wanneer de krop vol is, hoe warm de pap moet zijn en hoe warm de baby gehouden moet worden! Niets! Alleen was ze € 600 armer! Klink goedkoop he? Is het niet. De vogel is niet getest, niet geringd dus in één woord schandalig dat deze broodkweker uit Rijswijk zo’n kleintje meegeeft aan iemand die een volkomen leek is! Want dit kleine wezentje wil ze wel laten testen en dan is ze net zoveel geld kwijt of meer dan dat je een vogel koopt bij een GOEDE kweker waar de vogels wel getest zijn en niet eerder naar hun baasje mogen als ze ZELFSTANDIG kunnen eten! IK ben hier een grote voorstander van! Een grijze roodstaart mag meestal met zijn nieuwe baasje mee als hij/zij ongeveer 12/13 weken oud is. Gewoon nog een baby die handen gewend is en net zo handtam is als een vogel die men thuis nog pap moet geven.

Het piepkleine vogeltje van deze mevrouw heeft nog niet eens overal zijn donsveertjes, dus is jonger dan haar verteld is.

Ze werd onzeker toen ze alle verhalen en ellende over deze zeer slechte “kweker”uit Rijswijk ( Zuid-Holland)op internet las.Daarom belde ze mij. Ik heb vandaag weer veel contact met haar gehad omdat het niet goed ging met de voeding, de krop niet voller werd en het kuikentje vol met dik aangekoekte poep zat. Ook zat zijn hele borstje vol aangekoekte pap! Hygiene is heel erg belangrijk bij baby gaaitjes.Ik adviseerde haar om het vuil er voorzichtig met wat warm water en een watje af te vegen, maar dat lukte niet. Ook de baby even in een warm badje te zetten. Het vuil bleef zitten.Ik heb een vriend benaderd om te vragen hoe oud dit kuikentje precies is. Antwoord 4 weekjes slechts! Zo’n baby hoort nog in de couveuze te zitten waar hij goed op temeratuur blijft.( ongeveer 34 graden) Samen met zijn broertjes en zusjes en zo houden ze elkaar ook warm.Deze mevrouw heeft gister nog gebeld naar deze slechte kweker uit Rijswijk ( ZH) vanwege het ontbreken van een vaste voetring. O, ja……….waren ze vergeten! Of ze even terug wilde komen met de baby……..weer een reis van Tilburg naar RIJSWIJK! Ze heeft het niet gedaan gelukkig! Dan maar geen ring. Ze heeft ook geen certificaat gekregen nog een gezondheidsverklaring, niets! Om een veel te lang verhaal korter te maken ( is moeilijk voor mij) Vandaag heeft ze vogelarts Hedwig Van der Horst gebeld en alles uitgelegd, Hedwig vroeg haar meteen met de baby te komen. Hedwig heeft zo ver mogelijk was het vuil verwijderd, wat testen gedaan en kwam er achter dat de baby een lichte darm infectie had! Daar heeft ze nu medicijnen voor gekregen. Tevens heeft Hedwig de baby meteen pelletvoer gegeven.( moet je ook aanmaken met water) Daardoor kreeg de baby eindelijk genoeg voedsel binnen en werd de krop goed gevuld. Hedwig vertelde haar dat de baby veel tekort voedsel heeft gehad en daarom een huilbaby was……..hij had honger!De baby heeft nu een antibiotica kuurtje.Het testen op alle ziektes kon nog niet omdat hij net had gegeten, dus dat gaat volgende week gebeuren.De longetjes zijn gelukkig wel goed! Verder bleek de baby ook een lichte infectie te hebben………….De baby at zijn eigen poep.Ik ben blij dat dit lieve bazinnetje van deze pas 4 weken oude baby meteen heeft ingegrepen omdat ze ongerust was.Nu gaat hij het redden! En ik was bang dat het niet goed zou gaan, daarom zoveel contact gehouden. Maar ik woon tever weg om even naar de baby te kijken, bovendien hebben we daar heel goede vogelartsen voor.Hedwig heeft het super gedaan met dit kleine wezentje en alle tijd genomen om bazinnetje alles goed uit te leggen haar goed uit te leggen hoe ze de pap( pelletvoer) moet geven.Haar de krop laten voelen etc etc.Nu weet ik zeker dat alles goed komt met dit kleine kippie. LIEVE MENSEN, DOE DIT JEZELF EN ZEKER EEN PAPEGAAI NIET AAN……….KOOP GEEN VOGEL IN RIJSWIJK! NOOIT!!!!!! KOOP GEEN VOGEL DIE NOG NIET ZELFSTANDIG KAN ETEN! DOE EERST HEEL GOED JULLIE HUISWERK EN VAL NIET ALS EEN BLOK VOOR ZO’N PIEPKLEIN VOGELTJE……….DENK NA!! ER ZIJN GOEDE KEWEKERS GELUKKIG. DUS BEL MIJ ALS JULLIE EEN VOGEL AAN WILLEN SCHAFFEN!

De fotootjes kreeg ik vandaag van het bazinnetje, de pap en poep zie je goed zitten……..

Als jullie een gezonde, lieve vogel willen en een maatje voor het leven………..koop dan nooit een vogel in RIJSWIJK!! Als niemand dit meer doet stoppen ze misschien met deze schandalige verkopen wat alleen maar om geld gaat. Deze mensen zien hun vogels als een ding waar je veel geld mee kunt verdienen.Daar doen we toch niet aan mee toch?

Fijn paas weekend!

Hermine

8 thoughts on “Baby papegaaien.PAS OP MET DE AANSCHAF VAN EEN TE JONGE PAPEGAAI!!

 1. Hoi Hermine
  Een vreselijk verhaal dit ik ken die kweker uit rijswijk wel mijn tommie komt er vandaan!!!
  6jaar geleden heb ik mijn Tommie daar gekocht hij was 13 weekjes oud, at geen pap meer maar vaste voeding en ik heb nooit problemen gehad
  Altijd als ik daar kwam zag ik nooit rare dingen ofzo.
  Ik hoorde pas later dat dit een slechte kweker zou zijn Tommie is gewoon een gezonde vogel en het gaat prima met hem. Zou ik echt zoveel geluk hebben gehad???
  Liefs van Tommie en Jacq

 2. Hoi
  Deze ‘kweker’ adverteert op de marktplaats ook onder de naam Jordey te Rotterdam!!!
  Groetjes Cathy

 3. Word misselijk als ik al die verhalen lees over dat bedrijf uit Rijswijk.
  Mij is helaas hetzelfde overkomen ik heb vorige week een bonte boer daar gekocht door aanraden van vrienden die daar een jaar geleden hun vogels vandaan hebben.
  Onze bonte boer kregen we ook mee met 4 weken hetzelfde verhaal onder de oude etensresten en nog niet overal donshaar en geen ring.
  Vanaf dag 1 ligt hij in een mandje met veel dekens en een warmte lamp.
  Hij slaapt veel en laat duidelijk merken als hij eten wil door te piepen.
  Maar ook na de voedingen en in de tussentijd van de voedingen piept hij als je hem op je schoot neemt of bij hem gaat kijken.
  Is dit normaal gedrag want ik ga nu overal aan twijfelen.
  Hij is ondertussen wel gegroeid we kregen hem met 94 gram en weegt nu 112gram en de bovenkant van de vleugels zijn al goed bedekt met groene veren op de borst komen de oranje veren al te voorschijn en op de rest van het lichaampje zijn de pennen duidelijk zichtbaar.
  Kan ik hem nu al laten testen?
  Groeten Martin

 4. Wat de “kweker” in Rijswijk betreft … via marktplaats zag ik een pyrrhura te koop (op advertentie staat plaats Haarlem op :O ) en ik ging dus naar Rijswijk vanuit het oosten, lange reis dus.

  Bij aankomst zag ik dat het geen winkel of huis van mensen is, maar een soort loods zeg maar en bij binnenkomst kreeg ik wel een vreemd gevoel: wat donker, overal staan vogels (op balie, tafels en ook in grote en kleine kooien).

  De pyrrhura baby’s zaten met zijn tweetjes in een bakje, een molinea en rupicola. Volgens de eigenares zijn ze zes weken oud en ze mogen gelijk mee met de handopfok.

  Het leek dat die vrouw erg haast heeft, terwijl ik rustig wil gaan vragen en of praten. Die legde snel uit, hoe je krop kan gaan voelen en ook hoe je de baby met een spuit kan gaan voeren. Ik kreeg wel een blaadje mee waarop staat hoe vaak je pap mag gaan geven etc…

  Voordat ik wist, stond ik al op de stoep … aan pyrrhura baby te zien was hij erg schoon en had mooie groene veertjes en donsveertjes door elkaar.

  Thuis ging ik met pap aan de slag (vier keer per dag), vanwege mijn trillende hand kon ik hem niet goed voeren met een spuit en ik gaf hem pap via plastic eilepeltje. Hij eet wel … ondertussen had ik af en toe contact met Rijswijk, omdat ik een paar vraagjes / twijfels had. Eet hij wel goed, is de gewicht wel goed, etc…

  De eigenares vertelde mij: als je onzeker bent, dan heb ik liever dat ik zelf ga voeren totdat baby zelfstandig kan gaan eten.

  Ik had dus twee daagjes pyrrhura baby in huis en besloot toch met wat pijnlijke gevoel baby naar Rijswijk te brengen, omdat ik erop had verheugd om pyrrhura in huis te hebben.

  Toen ik daar aankwam, kreeg mijn Pyrrhura een spuitje pap … ik wist niet wat ik zag: ze spoot in 1 keer spuit leeg en zette hem snel terug in bak bij molinea.

  In de auto zat ik te denken: zo hard en “koel” pap snel inspuiten … zat me niet lekker, liefst wilde ik hem weer terug meenemen.

  Wel kreeg ik een bon waarop staat dat mijn papegaaitje bij hun blijft totdat hij zelfstandig kan gaan eten, het leek mij wel netjes van hun.

  Tijdens die tijd had ik aardig goed contact met Rijswijk en ze stuurde ook paar foto’s. Goh, wat groeit hij snel en ze vertelde dat hij nog twee keer per dag pap eet en eet al wat zelfstandig.

  Omdat ik niet langer kon wachten, heb ik pyrrhura na ruim twee weken opgehaald en die moet twee keer per dag aan de pap. Het valt mee, dacht ik.

  Hij is zo mooi, met glanzende veertjes en zag echt schoon uit. Mijn vriendin die een kweker was van andere soort vogels en die heeft zelf ook een pyrrhura in huis.

  We kletsen gezellig over onze vogels totdat ik vertelde waar ik hem had gekocht en ze schrok wel!

  Toen ging ik op het internet kijken: potverdorrie, zou hij gezond zijn? Is hij niet ziek? Alles ging door mijn hoofd….

  Die vriendin vroeg mij om foto’s van mijn pyrrhura, hoe hij op stok zit, hoe hij slaapt, hoe zijn snavel eruit ziet, hoe de ontlasting eruit ziet en ook hoe zijn veertjes en lijf eruit ziet.
  In mijn ogen zag hij niet ziek uit en ziet er goed uit.

  Volgens mijn vriendin die via foto’s had bekeken ziet mijn pyrrhura goed uit en dat ik geen zorgen over hoef te maken.
  Dan wilt ze mij wel helpen als er wat is.

  In begin dacht ik wel: ik had hem niet terug moeten brengen naar Rijswijk, want hij wilde niet via spuit en of lepeltje pap gaan eten. Hem moest ik met dwang gaan voeren en op gegeven moment ging hij steeds meer bijten.

  Aan vriendin vertelde ik, dat ik echt niet meer leuk vond dat ik hem met dwang moest gaan voeren en dat hij in begin wel van lepeltje wilde gaan eten. Wat is er in die twee weken gebeurd??? Zou dat door snelle spuit komen???

  Op een avond op advies van mijn vriendin dat ik maar vanaf de volgende dag moet gaan stoppen met pap voeren, ook omdat zij niet goed vond dat mijn pyrrhura steeds meer ging bijten.
  Toevallig op de laatste avond kwam ik achter hoe hij gevoerd wilde worden, in mijn hand op zijn rug dan wel wat meer rechtop. Hij eet pap goed uit een spuit!
  Daarna beet hij veel minder.

  Gelukkig maar en heb dus twee weken bijna op deze manier hem gevoerd en hij krijgt nu nog steeds pap (1 keer per dag nu), hij is nu twaalf weken oud.
  Wat was ik blij, want het voeren van pap is nu leuk geworden zonder dwang!

  Caya (zo heet mijn pyrrhura) maakt het heel goed tot nu toe en hij ziet gezond uit.

  Ik denk dat ik geluk heb gehad ondanks waar hij vandaan kwam en omdat ik graag wilde weten of Caya een pop of een man is.
  Na DNA test blijkt dat hij een man is en mijn vriendin vertelde mij dat hij tijdens de broedtijd erg fel kan zijn.

  O nee toch, ik hoop dat het meevalt want ik wil geen bijtende Caya hebben en die vriendin vertelde mij dat ik geen zorgen moet gaan maken, anders voelt Caya het.

  Okee, de laatste dagen geniet ik van Caya en hij is erg sociaal, komt graag bij ons.

  Verder zie ik wel, hoe Caya later zich ontwikkeld … als ik paar verhalen las over de kweker in Rijswijk, dan denk ik dat ik wel geluk mee heb gehad toch?!

  Het is wel een lange verhaaltje geworden, maar dat wilde ik graag aan jullie vertellen.

  Carolien

 5. Wat lees ik toch iedere x klote verhalem…. mijn tante heeft daar ook eem vogel vandaan… 100 euro heeft ze ervoor betaald dat beestje heeft helaas maar 2 weken geleefd is gestorven aan wormen… heeft dierenartsrapport meegenomen maar kwamen met dat ze maar maar hun hadden moeten komen… aangezien ze meer ervaring hadden… enigste wat ze er voor terug kon krijgen was een grasparkiet van 10 euro…..iedere x kwamen ze met smoesjes dat ze met haar man moest overleggen…. dat ze de dierenarts zou bellen ook allemaal niet gedaan… nu heeft me tante contact gehad met de dierenpolitie dus die gaan snel een kijkje nemen daar… hopelijk kunnen hin nooit geen vogels meer kweken….

 6. hallo wij hebben gisteren een baby papegaai van 6 weken oud gekocht bij 4amils in Rijswijk zijn die wel betrouwbaar .
  en mag ze al in haar kooi want die vrouw zegt dat ze nog in de doos moet blijven ,en voedt ik haar met een spuitje.
  m.v.g zeebregts

 7. Ik vind dit echt heel erg om te lezen.
  Ik heb bij 4-animals in rijswijk een agarponis gekocht ze vertelde mij dat deze 10 weken was.
  Ik kreeg hem maar niet tam hij bleef bijten en toen ben ik met hem naar de vogelarts geweest deze vertelde mij dat de agaponis al zeker 2 jaar oud is.
  Ik ben ook gewoon in de maling genomen koop hier nooit een vogel zijn echt oplichters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *