Wees verstandig met aanschaf papegaai

Een papegaai als huisdier leek mij wel leuk. Een papegaai kan een maatje voor je leven worden en je kunt hem van alles leren. Met die gedachte ging ik mij oriënteren op alles wat met papegaaien te maken had. Ik heb boekjes gelezen en heb heel veel op internet gelezen en bekeken. Ook ben ik bij diverse papegaaien handelaren in het land gaan kijken en heb mij daar laten informeren. Wat ik allemaal niet gezien of gehoord heb is teveel om op te noemen. Als ik vroeg naar wat voor papegaai het meest geschikt was voor mijn situatie kreeg ik van de één te horen een grijze roodstaart, van de ander een bonte koe, van een ander een ara etc. Bij sommige handelaren duwde men gewoon een papegaai in je hand om je over te halen. Het kon allemaal niet mooier en beter. Iedereen prees zijn “waar” aan. Puur commercieel en aan het welzijn van het dier werd niet gedacht.

In mijn rijtje bezoeken bij handelaren kwam ik ook bij Lorre en Co in Wijhe. Hier had ik goede referenties over gelezen. Tot mijn verbazing kwam ik in een keurige winkel met allerlei artikelen voor papegaaien doch nergens zag of hoorde ik een papegaai. Een vrouw, bleek later Sabine te zijn, stond mij te woord en ik kon alles vragen wat ik wilde over papegaaien. Er werd me niets aangepraat of iets dergelijks en men stelde wel degelijk het belang van het dier voorop. Via een ruit kon ik enkele papagaaien zien zitten in een voliére. Ik vertelde mijn situatie en wat ik van een papegaai verwachtte. Sabine legde alles uit over de verschillende karakters van de papegaaien en ik was helemaal overtuigd van haar kennis. Er waren daar diverse soorten papegaaien te reserveren. Ik nam na dit bezoek enkele dagen bedenktijd om te beslissen wat ik na mijn uitgebreide zoektocht wilde.

Ik heb toen besloten een jonge blauwvoorhoofd amazone te reserveren bij Lorre en Co. Deze zaak sprong er voor mij duidelijk uit. Enkele weken later heb ik mijn nieuwe huisdier, de blauwe voorhoofd amazone van 12 weken oud opgehaald. Deze papegaai heet nu Pepper. Pepper zag er goed verzorgd uit, was inderdaad supertam. Pepper at ook goed zelfstandig en kon overal aangeraakt worden zonder te schrikken. Was dus duidelijk mensen gewend. Dit was mij ook toegezegd bij de reservering. Als beginnende papegaaien liefhebber heb je daar veel gemak van. Ik nam Pepper direct mee naar
buiten, douche hem iedere dag, ben al enkele keren per dag met hem aan het oefenen met de clicker en door zijn nieuwsgierige en zelfverzekerde gedrag gaat het super.
Kent ondertussen goed het commando “hier komen”en zit nu dagelijks voorop de fiets op een tak van een wilg die ik aan het stuur heb bevestigd. Ik ben dus blij dat ik de papegaai heb gekocht bij Lorre en Co. Heb ik connecties met dit bedrijf? Nee beslist niet. Ik hoop alleen dat dit stukje er toe bijdraagt dat u weet dat goede voorlichting over de
aanschaf van een papegaai belangrijk is. In dit geval verdient Lorre en Co wat mij betreft een dikke pluim. Mijn gegevens zijn bij Hermine bekend.

Herman Nieuwenhuis uit Zeewolde

1 thought on “Wees verstandig met aanschaf papegaai

 1. Wat een leuk verhaal.
  Ik kocht een bonte boer bij de dierenwinkel, 8 weken jong.
  Ik had toen nog 2 grasparkieten die helemaal in huis los mochten vliegen.
  Zij zijn inmiddels overleden en mijn bont boertje Puk is er nog.
  Haar neem ik mee op de bakfiets met de hond en ook als ik de hond uitlaat op mijn schouder.
  Overal gaat ze mee met mij.
  Zij heeft een buitenhok en mag binnen los en heeft een kooi voor in de nacht.
  Puk is bijna 6 jaar en krijgt al het goede kwa eten wat maar mag.
  Toch schreeuwt zij de boel bij elkaar en pikt mij regelmatig in mijn vingers.
  Als zij niet uit de kooi wil, mag zij ook daar blijven.
  Als zij weet dat ik met de hond ga wandelen gaat ze graag mee.
  Douchen elke dag gaat ook heel goed.
  Kan iemand mij vertellen waarom zij ontevreden overkomt, door dat pikken en schreeuwen.
  Wat ik heb gemerkt dat het niet altijd zo is, maar wel regelmatig voorkomt.
  Alsof zij mij niet wil, ofzo.
  Ik doe er alles aan om haar gelukkig te houden, zoals met de hond mee met de fiets mee, naar buiten met mooi weer.
  Mist zij een maatje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *