Kortwieken en nageltjes knippen? Waarom zovaak een bloedbad??

Jeetje, soms word ik woest over alle verhalen die mij bereiken over het kortwieken en het nageltjes knippen van onze papegaaien! Echt kwaad kan ik daarom worden. Waarom gaat zoiets simpels zovaak fout en moet er bloed aan te pas komen? Begrijpt u het? IK in ieder geval niet! Natuurlijk gaat u niet zelf uw vogels wieken of de nagels knippen als u niet weet hoe u dat moet doen of het eng vindt om te doen.Daarom stuur ik de mensen die mij benaderen ALTIJD door naar een Vogelarts! Of een dierenarts, als een vogelarts te ver rijden is. Ik doe het thuis ook, maar kan niet voor het kortwieken van een papegaai twee en half uur in de auto zitten en weer terug. Mensen kunnen bij mij komen, maar soms woon ik ook te ver weg en moeten ze dus of naar een vogelarts of naar een dierenarts. Een reguliere dierenarts kan OOK kortwieken en of nageltjes knippen ……..”Als het goed is”? Maar in de praktijk gaat het helaas vaak helemaal niet goed, zowel bij de vogelartsen als bij de reguliere dierenartsen gaat het in mijn ogen veel en veel te vaak “Onnodig” fout! Komt dat omdat wij en onze dieren nummers zijn? Komt het door gemakzucht? Ik weet het niet, wat ik wel weet dat er veel fouten worden gemaakt en er vaak in het leven wordt geknipt. Zowel bij de nagels als bij het kortwieken. Soms wordt er doodleuk gezegd “U wilde het toch kort hebben” Alsof je naar de kapper gaat en je lange haar af laat knippen. Ik krijg de afschuwelijkste verhalen te horen, waardoor het huilen je nader staat dan het lachen. Nageltjes tot bloedens toe afgeknipt, waardoor ze dichtgebrand moeten worden! Hoe pijnlijk is dat voor uw gaai en wat voor trauma houdt hij/ zij ervan over? Pennen die zo kort worden afgeknipt dat het bloed bij de desbetreffende dieren/ vogelarts letterlijk tegen het plafond zit! Ook die worden dan weer dichtgebrand. En wat doet U? U kijkt er naar en staat machteloos….weet niets te zeggen omdat uw mond openvalt van verbazing en schrik. U wordt monddood gemaakt door u te vertellen dat dit niet erg is en vaker gebeurt. Dat het voor de vogel niet erg is.NIET ERG? Het is schandalig! Het nageltjes knippen is een precies werkje en zeker bij vogels met donkere nageltjes.Maar men dient gewoon te weten tot hoever je kunt en mag knippen! Het gaat vaak over een scherp puntje meer niet. Kortwieken …..ook dat moet precies gebeuren omdat ook de pennen doorbloed zijn en je goed moet weten waar je mee bezig bent. Een nieuwe pen die net door is gekomen, mag niet geknipt worden! Heel, heel vaak worden onze gaaien ook zo gekortwiekt dat het net kippen zijn geworden. Doordat niet de lange gevaarlijke pennen worden geknipt waar ze mee vast kunnen komen te zitten tussen de tralies, maar de achterste pennen waardoor het mooie eraf wordt geknipt helaas en ook DAT is NIET nodig! Dus houd uw hoofd er heel goed bij en laat uw vogel niet mishandelen op deze manier! Gebeurt dit wel met bloed en al, ZEG ER WAT VAN!! Laat niet over u heen wandelen, ook een dieren/ vogelarts is maar een doodgewoon mens! Die misschien iets beter zijn best op school heeft gedaan dan de meesten van ons, meer niet! Trek uw mond dus open en pik het niet! Het kan en moet zonder bloedvergieten en zonder stress…………Zeg dus wat en hoe u het wilt voordat er wordt geknipt! Doe uw huiswerk via internet of bel/ mail mij. Over de te lange nageltjes, daar bent u als baasje verantwoordelijk voor! TE lange nagels zijn niet nodig! Zorg ervoor dat uw vogel(s) op DIKKE stokken kunnen zitten, ze kunnen bijna niet TE dik of grillig genoeg zijn.Ga op zoek naar dikke stokken, maar houd er wel rekening mee dat niet alle takken geschikt zijn! Sommige takken kunnen giftig zijn, zoals dennen takken b.v.(google maar) Wilgentakken en de meeste takken van fruitbomen zijn prima! De stokken die u bij uw mooie nieuwe kooi krijgt ( made in China of zo) kunt u meteen weggooien, deze zijn veel te dun en geschikt voor een grasparkietje, maar niet voor een papegaai. Waarom deze stokken er nog steeds bij worden geleverd is mij ook een raadsel. ( lekker goedkoop?)
Houd dit goed in uw achterhoofd als u uw vogel moet ( wilt) laten kortwieken of als de nageltjes geknipt moeten worden!

Hermine

3 thoughts on “Kortwieken en nageltjes knippen? Waarom zovaak een bloedbad??

 1. Lieve Hermine,

  Weer een goed advies waar mensen idd wat mee kunnen en moeten doen.
  Want idd., het verhaal dat het wel vaker gebeurd en niet erg is, je arme beestje lijd hier onder.
  Dit mag gewoon niet gebeuren.

  XxXjes Margôt en het Dierenspul

 2. Hoi Hermine,

  Eigenlijk heel erg en vooral niet nodig!
  Er word tegenwoordig steeds korter geknipt vooral de nagels zodat ze recht staan! ipv een lichte kromming veel baasjes zijn blij die worden wijs gemaakt dat ze hier niets van ondervinden was dat maar zo.
  Zo weet ik dat de nageltjes zo kort gemaakt worden dat de vogel zich niet eens meer vast kan houden op zijn stok en dat omdat je wat krassen op je hand of arm kunt krijgen?!

  Dicht branden lijkt wel een mode trend,bij sommige hier kan ik niet vijlen,dus als het echt nodig is knip ik de puntjes eraf maar dan moet het wel erg nodig zijn.
  Loret klom veel dus idd die sleet ze op de natuurstokken en op de klimboom,ik heb ze nooit hoeven knippen of vijlen.
  ipv een goede oplossing bieden word er maar geknipt,helaas vaak ten koste van de vogel.
  Bloed is niet nodig,ik ben blij dat je dit onderwerp naar voren haalt het is maar al te waar.

  dikke knuffel van mij en de gaaien!

 3. geachte mevrouw. ik heb een pyrrhura en die vloog altijd vrolijk als een raket door het huis.ging altijd goed maar laatst kletste ie toch tegen het raam. sindsdien heeft ie lichtelijk last van een zg draainek maar alleen als hij of zij probeert te vliegen. verder gaat het goed. is vrolijk,sociaal en eet goed. met de nodige rust komt dat wel terecht. dat vliegen bekomt hem nu slecht en dat heeft ie zichzelf dan ook snel afgeleerd maar toch wil ik het dier liever kortwieken. ik kan hem makkelijk vastpakken en zijn vleugels uitvouwen . ook ben ik niet bang om het zelf te doen. ik weet wat een bloedpen is, welke lijn ik moet volgen en dat ik ver van de dekveertjes moet blijven. maar voor de eerste keer wilde ik dat toch door een deskundig iemand laten doen. kan ik daarvoor in schagen langskomen? met viendelijke groet, co loerakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *