Aanschaf papegaai? Lees dit “GOED”!

Dagelijks word ik geconfronteerd met “Grote”problemen met papegaaien. Vaak komt dit omdat men niet de moeite heeft genomen “voor” de aanschaf van een papegaai enig “Huiswerk”te doen. En hoe makkelijk is dat tegenwoordig! Even googlen en er is van alles te vinden over het houden van papegaaien, voeding en heel belangrijk “Ziektes”! Als u dit leest, heeft u ook op internet gespeurd toch?

Er worden ontzettend veel papegaaien aangeboden via b.v.Marktplaats, 1ste advies “NIET DOEN”! Trap niet in de zielige woorden die u leest zoals: Wegens allergie te koop, Vanwege verhuizing te koop! Als jullie dit geloven kopen jullie een kat in de zak, hoe vreselijk het ook voor die vogels is en hoe graag IK ook zou willen al deze vogels te helpen en te redden!
Vaak wordt er voor deze vogels erg veel geld gevraagd en ook Ik heb verschillende keren gereageerd, gewoon om eens te kijken met wat voor verhaal de eigenaar kwam en dat is om te huilen…Er wordt doodleuk gezegd door de eigenaar dat hij er zelf Ook Veel Geld voor heeft betaald. Ja, dat zal wel, maar wat hij/zij er niet bij verteld is dat de vogel die ze “Aanbieden” een probleemvogel is.Ook weer omdat die eigenaar ook geen “Huiswerk”heeft gemaakt toen hij/ zij overging tot de aanschaf van een papegaai.Ook hij/ zij wist niets van papegaaien af.Dan komen de problemen, het krijsen, het bijten en het veren plukken! Ook zijn deze vogels vaak niet gezond en leven al jaren op alleen zaad ( lees zonnebloempitten) Deze vogels zijn niet getest, wat een gevaar is voor andere vogels en ook voor jullie! Denk aan Chlamydia (Psittacose)( papegaaienziekte) Polyoma en PBFD.( zoek maar op!) Niet te vergeten de ziekte PDD , ook wel kliermaagverlamming genoemd en ook dodelijk voor de vogel! Kijk of de vogel een gesloten ring om heeft! kijk op de ring ( dat kan bij handtamme vogels) daarin ziet u het jaar waarin de vogel geboren is en weet u dus de leeftijd!
Mocht u toch zo’n vogel willen redden, laat hem dan VOOR de koop testen bij een vogelarts op bovengenoemde ziektes en onderzoeken op gebreken. Vraag de eigenaar of de vogel gedragsproblemen heeft ( hij/ zij) zegt toch nee. Probeer dan zelf hoe handtam de vogel is en ga met de eigenaar naar een vogelarts! Gaat die er niet mee akkoord,NIET DOEN DUS!

Wat dan te doen als u heel graag een papegaai aan wilt schaffen? Allereerst, probeer zoveel mogelijk info op te zoeken en besef dat als u een papegaai aan wilt schaffen,deze prachtige vogel een erfenis is! Papegaaien kunnen heel erg oud worden! Kijk ook goed wat voor soort het beste bij u en uw gezin past, de ene soort is de andere niet. Besef ook dat een papegaai een volwaardig gezinslid en huisdier is die 7 maal intelligenter is dan honden die wij ook al zo ” Slim “vinden! Dat een papegaai niet de hele dag in een kooitje kan zitten en veel aandacht en tijd opslokt.Dat een papegaai veel rommel maakt en u niet wakker moet liggen van een laagje stof! Dat u dus veel schoonmaak werk heeft en veel tijd en energie in de vogel moet gaan steken.Dat u niet zomaar een paar dagen weg kunt gaan zonder een goede oppas te hebben voor de vogel.En dit is nog lang niet alles.Wilt u na dit stukje met alleen maar nadelen ook de voordelen weten en nog steeds een papegaai aan wilt schaffen,lees dan verder en doe er iets mee!

Goed, u wilt dus een papegaai, maar hoe pakt u dit aan en hoe weet u of u een gezonde vogel koopt? Hoe weet u hoe oud uw aanstaande vogel is? Is het waar dat u juist een vogel aan moet schaffen die u nog pap moet geven omdat hij of zij dan handtammer zou worden? Hier mijn antwoord: NEE! schaf geen vogel aan als deze nog met pap gevoerd moet worden!Deze baby’s zijn nog te jong. Als u veel ervaring met papegaaien heeft kunt u dit makkelijk aan, maar is het uw 1ste vogel? Niet doen! De vogel moet zelfstandig kunnen eten en dat hangt weer van de soort af. Is uw keuze gevallen op een Grijze Roodstaart dan mag u de vogel bij een “Goede kweker” halen als de vogel een week of 13 is, maar ook dat verschilt weer per vogel. Iedere vogel is anders en allemaal hebben ze een eigen karakter en hebben hun eigen tempo in het opgroeien en ook dus in het leren zelfstandig te eten.Koop als u geen ervaring heeft geen baby die nog 2 maal daags pap moet hebben! Hier kom ik een volgende keer op terug.

Bij een GOEDE kweker is de vogel getest op bovengenoemde ziektes.Ook wordt er nog bloed en een swab afgenomen waar u bij bent. U krijgt voldoende info en u kunt altijd met vragen of problemen bij de kweker terecht. Een GOEDE kweker geeft de vogel NIET mee voor de vogel zelfstandig kan eten! En dit zijn nog maar een paar dingen waar u op moet letten.

Waar moet u NOOIT een papegaai kopen? NOOIT kopen bij een zogenaamde kweker die heel veel vogels bij elkaar heeft zitten, waar de vogels NIET getest worden, waar de papegaaien samen MET PARKIETEN in een verblijf zitten!! Dus geen parkieten bij jonge ongeteste papegaaien! Kijk hoe schoon de omgeving is, mag iedereen zomaar de baby ( kraam) kamer in, mag iedereen deze baby’s aanraken? KOOP DAAR NOOIT EEN PAPEGAAI! Laat u niet verleiden als er een lieve vogel op uw arm komt zitten, dit hoort bij de verkoop praatjes! Kijk ZELF of de papegaai een GESLOTEN vaste ring heeft om de poot en kijk met eigen ogen hoe oud de vogel is! Zit er een naad in de ring, is deze ring veel later over de poot gedaan en kan de vogel in plaats van 1 jaar ook 10 jaar zijn! Kijk naar de oogjes, jonge papegaaien hebben heel donkere ogen! ( zoek op internet op en kijk wat ik bedoel) De laatste tijd krijg ik te maken met zogenaamde kwekers die alleen hun NAAM in de ring hebben staan. KOOP DAAR NOOIT EEN PAPEGAAI! U voorkomt een hoop ellende als u zorgt dat u bij zo’n “kweker?” heel snel weg bent! Ik zuig dit alles niet uit mijn duim. Dagelijks krijg ik mails over dit soort “Kwekers??”en over de ellende en verdriet die dit alles kan veroorzaken. Bij deze “Kwekers??”betaalt u ook veel geld voor een papegaai. En er zijn zoveel ECHT GOEDE KWEKERS! Dus een gewaarschuwd mens telt voor 2! ( toch?)

Belt u mij voor meer info en ik kan u een aantal betrouwbare kwekers aanbevelen, waarvan ik zeker weet dat alles goed is en goed blijft gaan! Bel tussen 19 en 21 uur op: 0653654356 ( niet in het weekend)

3 thoughts on “Aanschaf papegaai? Lees dit “GOED”!

 1. Hallo Hermine,

  Wat goed om dit toch maar weer eens te vermelden.
  Want het is zo nodig idd., staan idd. veel vogels op MarktPlaats, maar wat is daar mis mee.
  Nou van alles vaak, dus mensen informeer jezelf goed voor je papegaai aanschaft.
  En pleeg raad bij Hermine als je vragen hebt, zij heeft een hele goeie kennis, en kan veel advies geven aan U over het hoe en wat.
  Hermine, hoop dat veel mensen dit lezen, en goed nadenken.

  Groetjes Margôt

 2. Hoi. Met veel interesse je stuk gelezen.Groot gelijk!
  Ik heb een ongeringde Blauwvoorhoofd Amazone met rood-gele vleugelbochten. Lorrelei.
  Dat zij ongeringd is is niet heel vreemd want zij is al van eind jaren zeventig.(Nu is t iets beter geregeld al is er nog steeds een gruwelijke tropische Vogelhandel.Vogels die vervoerd worden in plastic flessen zonder hals bijvoorbeeld ) Een schat van een beest en nooit een dag ziek geweest. Het is een ‘ alleseter’ hahaha! Naast natuurlijk z’n zaden pitten en noten.
  Maar wat een plezier hebben wij al jaaaren van Lorre. Deze papegaai is bij mij zeer handtam.Ik kan haar bijvoorbeeld ‘uitkietelen’. Dan ligt ze ondersteboven met de grootste lol.Of zonder problemen haar nagels knippen. Geloof me; Als een papegaai iets niet leuk vindt, dan merk je t wel. Geen kooi. Gewoon op een tak en klimgerei om zich uit te leven. Deze Amazone is 39 jaar en still going strong!
  Lijkt me leuk om eens bij u te komen kijken!
  Ik ben zo dol op papegaaien. Er is ook een beetje lef voor nodig om een papegaai te houden zeg ik altijd. Aarzelen vind een papegaai denk ik,niet leuk. Steeds met een arm heen en weer voor z’n snavel,hahaha.Dan kan t wel eens ‘pik!’ zijn! Misschien tot ziens!

  Markus

 3. Wij hebben onze papagaai Luna gekocht bij Cor papegaaien in Vlaardingen. Cor heeft al vele jaren verstand van exotische vogels en kan als geen ander u het verstand bij brengen waarom u een vogel wel of niet zou moeten aanschaffen. Ook is het bij cor mogelijk om het hele verkoop/ opvoedproces wekelijks te mogen mee maken. Zodat je een mooie gezonde vogel koopt die je zelf hebt zien opgroeien, met veel aandacht en liefde. Je betaald er wel iets meer voor maar ik kan je verzekeren dat je waar krijgt voor je geld. Met een dosis aan informatie zal Cor altijd klaarstaan als iets niet goed is of goed voelt. Voor mij één van de beste kwekers in nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *