Hoi Hermine, hier het verhaal van mijn plukkende bonte boertje

In April 2010 zaten mijn grijze roodstaart en mijn bonte boertje lekker van het voorjaarszonnetje te genieten in de volière in de tuin (daar zitten ze zomers elke middag een paar uur in) toen ik ineens mijn BBtje zijn borst zag kaalplukken, dit ging ook in een razend tempo! Ik heb contact opgenomen met mijn vogelarts en die zei me langs te komen voor hij helemaal kaal zou worden. Hij kreeg een kraagje van plastic, maar dat was ook een probleem want hij wist bij de nietjes te komen die notabene onder tape zaten. Ook heeft hij Metacam gekregen om wat rustiger te worden. Na 2x een kraagje en kapje te hebben gehad, hij kreeg later een ander kraagje, van dat spul waar je waterleiding mee isoleert, dat ging een stuk beter en hij kon er ook meer mee.

Hij heeft later na de kraagjes een dop op zijn snaveltje gekregen van de dierenarts, ik was weer bij de VA geweest, is van een soort hars gemaakt denk ik, en als hij er niet teveel mee klooit zou het hopelijk een week of 6 zitten, was al duur genoeg ( 78,-). Als het mee zit kan hij er niet mee plukken en kan hij er verder alles meer doen hopelijk vergeet hij het plukken na die tijd. Ik durfde heel voorzichtig blij te zijn met die dop, hij kan er niet mee plukken maar verder ALLES mee doen, een uitkomst!! ook eten ging erg goed. beter dan die kragen! De reden waarom ze me dit niet eerder aanboden is dat ze toch altijd eerst willen kijken hoe het met kraagjes gaat voor ze dit doen omdat ze toch onder narcose moeten wat altijd risico meebrengt.

Hij heeft lekker weer in zijn tentje kunnen slapen, het ging wat beter, wilde weer gekroeld worden en floot zelfs weer! We wachten af want de bedoeling was dat de dop 6 tot 8 weken blijft zitten, afhankelijk wat voor vogel het is zeiden ze, als het een drukke-langs-de-tralies rammende vogel is ligt hij er eerder af, ze geven garantie tot 2 weken, als hij na die tijd er af gaat wordt hij er niet gratis opnieuw opgezet. Ik hoopte dat ie dus lekker lang blijft zitten!! Toch op een gegeven moment lukte het hem om MET die dop te plukken!

Het lukte hem met de dop om zijn pluis te plukken alleen geen veertjes gelukkig, maar ik twijfelde toen wel of hij het plukken zou gaan vergeten…..
Ik heb bij de vogelarts een test laten doen, ze hadden een biopt van de huid afgnomen en werd naar het lab gestuurd, daar gingen ze proberen uit te zoeken waar de jeuk vandaan kwam, allergie, bacterie, mijtjes, irritatie enz. was een dure test maar ik wilde alles uitsluiten anders kan ik er niet mee leven dat hij jeuk heeft terwijl ik misschien had kunnen weten wat hem mankeert. we moesten ongeveer 2 weken wachten, dat was erg spannend….. Helaas plukte hij later ook veertjes met die dop, ondertussen was de uitslag binnen van de huidbiopt, het is een allergie, alleen
welke is niet via een test te achterhalen, ik hoop er zelf dan maar achter te komen. De volgende week zouden de medicijnen komen die hem zou moeten helpen.

Een week later had ik de medicijnen opgehaald, genaamd CICLOSPORINE, een dure grap, ik was 80 euro kwijt en dit is maar 1 maand houdbaar……nouja, als het dan ook helpt!!! Hij moest voorlopig van de VA op Harrisons alleen, en niks anders, ik zei al dat een veel voorkomend allergie bij papegaaien is pindas en die zijn verwerkt in Harrisons, maar volgens hun schijnt er weer een stof in te zitten die dit tegen gaat, het zal dan wel zo zijn. Ik vond het wel jammer dat hij totaal even niks anders mocht want ze zijn hier toch wel gewend om tussendoor lekker fruit enzo te krijgen.
Dit is dan wel tijdelijk want ze zouden voer bestellen dat speciaal is voor papegaaien met allergie van KAYTEE`S EXACT HA SUPPORT. Ik hoopte dat die voeding straks het goed doet zodat ik met de medicatie kon stoppen. Volgens de VA moet de medicatie vrij snel helpen, ik hoop het!!!! want hij had zelfs 2 plekjes tot bloedens toe open gepulkt…..

De medicijnen hadden geen van alle geholpen, hij zit nu al een tijd op speciale pellets voor allergie (niet die Kaytee maar Rice pellets van Roudy Bush) en er naast krijgt hij ook al een tijdje niks meer. De pellets eet hij graag! Na een week of 4 deed ik de kraag af (die hij toch weer na de dop moest hebben) ik was het zat en wou na zo een lange tijd met kraag toch een keer weten hoe het zou gaan zonder kraag….gewoon eindelijk eens even zonder dat kreng…..de jeuk weg en hij plukt bijna niet meer!!!!!!!! Hij had wel 2 dagen nodig om zijn verenpak op orde te brengen hahahaha (ik had hem wel een beetje geholpen hoor met nieuwe pennetjes) Ik wou het zo lekker laten voor een maand of 2 en dan beginnen met een stukje appel, en dat een week of 6 of 8 kijken hoe dat gaat en
dan een stukje banaan. ik ga hem geen dingen geven die mogelijk allergische reacties geven zoals tomaat, noten, aarbeien enz. eerst maar eens 2 mnd niet plukken, al met al ging het best goed nu eindelijk. Hij zit eindelijk weer goed in de veren!

Op dit moment gaat het super, we zijn inmiddels ruim een jaar verder en hij krijgt nu appel, banaan, peer, mango, een worteltje, zelfs een patatje heel soms zonder zout natuurlijk, meloen, komkommer, gekookte bonenmix en druif. Elke keer als hij weer een nieuw stukje fruit krijgt zit daar minstens 6 weken tussen om te kijken hoe hij er op reageert. Nu denk ik niet dat het een voedselallergie is. Ik heb 3 theorieen: hij heeft toen (nu niet meer natuurlijk) vlak naast de tv gestaan met zijn kooi en ik heb geinformeerd en hij zou last van de straling kunnen hebben gehad. mijn 2e theorie is dat hij de eerste 2 jaar elke nacht in een sleepy-teepy tentje sliep met daarin doekjes die ik mee waste in de machine met wasmiddel en wasverzachter, die wasverzachters willen ook bij mensen wel eens huidallergie geven. Mijn 3e theorie, en daar geloof ik het meeste in: de voliere stond vorig jaar redelijk dicht bij een Clematis struik (niet er tegenaan hoor!) en ik heb opgezocht op internet en gevonden dat deze giftig is, die plant geeft soms uitlopers die ik afknip, er zou er een toch de kooi in kunnen zijn gaan groeien….. Maargoed, mijn kleine boef gaat lekker nu, speelt, eet en terroriseert de boel, oftewel, hij voelt zich goed hahahaha. (En ik houd de Clematis streng in de gaten!)
Groetjes van Petra en het gaaies!!

2 thoughts on “Hoi Hermine, hier het verhaal van mijn plukkende bonte boertje

  1. Hoi
    Wat intressant ,krijg binnen kort een Ara en die zou ook een beetje plukken dus !
    groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *