Papegaai vaak net zo slim als kind van vijf (artikel Noord-Hollands dagblad)

door richard zut

SCHAGEN – ,,Ervan leven? Nou nee, meestal is het filantropisch werk dat ik doe. Ik wil er op termijn best wat meer mee gaan verdienen. Maar wat ook telt is de voldoening die ik erdoor krijg. Als ik zie hoe de papegaaien opfleuren die ik hier in therapie krijg, en hoe blij hun baasjes daar dan weer mee zijn, dan gaat mijn hart open.’’

Het Papegaaienvrouwtje, staat op haar visitekaartje en website. Hermine Assenbroek (56) woont in een rijtjeshuis in Schagen, waar ze allerlei kromsnavels behandelt, die bijten, schreeuwen of waarvan de veren uitvallen. ,,Allemaal als gevolg van stress en angst. Nooit doordat ze agressief zijn, want dat zit niet in hun aard. Het zijn juist hele lieve, sociale dieren met de intelligentie van een kind van drie tot vijf jaar, en sommige zelfs nog ouder.’’
Vaak ontstaan er problemen met de geliefde kromsnavels. Oorzaak is meestal gebrek aan kennis. Wie met een probleemgeval zit met zijn of haar papegaai, kan bij Assenbroek terecht. ,,Bijt hij of zij, is de gaai angstig, bang voor speeltjes, is de gaai onzeker (geworden), krijst de gaai? Dan durven mensen soms niets meer met de vogel en zijn ze de wanhoop nabij. Die mensen kunnen een beroep op mij doen.’’ foto_schager_courant

Observeren
Het Papegaaienvrouwtje neemt de vogel dan in huis en houdt zich de eerste dagen bezig met het observeren van de vogel. ,,Als ik er achter ben wat het probleem zou kunnen zijn, ga ik ermee aan de slag. Daarna kan ik samen met het baasje gaan werken om ongewenst gedrag om te buigen.’’
Daarbij geeft ze de baasjes ook huiswerk mee. ,,Om vertrouwd te raken met de nieuwe situatie. Zodat zij naar huis gaan met een vogel waar ze weer alles mee kunnen doen, zonder angst voor de papegaai, en andersom natuurlijk.’’
De papegaaien die ze onder haar hoede neemt komen uit alle delen van het land, en soms zelfs uit België. ,,Die mensen hebben er zelf alles al aan gedaan, van vogelarts tot therapeuten. Maar als ze dan nog steeds niet weten wat ze met hun emotioneel ontwrichte dier aan moeten, komen ze vaak bij mij terecht. Die mensen ken ik helemaal niet, maar na een kwartier praten heb ik ze later soms huilend aan de telefoon.’’
Die mensen helpen om hun favoriete huisdier weer op het juiste spoor te krijgen, is dan ook Hermines grote passie. ,,Ik beschouw het als een gave. Door de jaren heen heb ik altijd veel dieren om me heen gehad, van paarden en schapen tot honden en vogels. Op mijn achttiende kreeg ik mijn eerste grijze roodstaart papegaai. Maar pas twee jaar terug ontdekte ik dat ik echt veel voor papegaaien en hun baasjes kan betekenen.’’
Zelf is ze de trotse eigenaar van Pluk (grijze roodstaart), Tommie (Senegal-papegaai/langvleugel), en Bo en Bibi. ,,Bo is een geelvoorhoofdamazone en Bibi een geelwang. De naam Papegaaienvrouwtje heb ik gekregen, omdat ik met al mijn gaaien door de stad wandel, ook met m’n ‘patiënten’. Soms duurt het uren voor ik weer thuis ben door alle aandacht die ik krijg.’’

Voor Hermine is het heel normaal om met de gaaien naar buiten te gaan en ze mee te nemen als ze boodschappen gaat doen in bijvoorbeeld het Makado Centrum. ,,Zeer zelden krijg ik een afkeurende blik. Zo’n blik die zegt ‘Die is niet helemaal normaal’. Zou wel kloppen trouwens. Want voor het houden en verzorgen van kromsnavels, moet je een klein beetje ‘gek’ zijn, veel humor hebben en vooral veel geduld!’’

Meer informatie: tel. 06-53654356 (19-21 uur).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *