Hallo beste kromsnavel liefhebbers

 15 december 2009.

Hallo beste papegaaien liefhebbers,

Raakt u ook al een beetje in de kerststemming? Ik niet , ik heb namelijk een hekel aan de kerst. In dat opzicht ben ik ook weer anders dan de meeste mensen denk ik. Natuurlijk is de kerstboom opgetuigd en de “Kippies “vinden al die lichtjes hartstikke leuk. De honden horen het vuurwerk af en toe al en daar zijn ze niet echt dol op. Geef mij maar ” Gewone “dagen eerlijk gezegd. Ben ook al niet zo’n eter en als ik al veel zou eten , moet ik dubbel naar de sportschool en ik vind drie maal per week meer dan voldoende!

Gelukkig zijn mijn “kippies “redelijk knal en dus vuurwerk bestendig , hoewel, toen we hier een paar weken geleden een enorme onweersknal vlak boven het huis hadden ,waar ik zelf van schrok , had ik zes kippies overal en nergens zitten. Ze waren zich een ongeluk geschrokken en de “Groene Griezels “moest ik zelfs zoeken! Gelukkig gebeurt dit zelden. Misschien heeft u een leuk verhaaltje over uw papegaai en misschien een leuke kerst foto!  U kunt uw verhaal in het gastenboek zetten en de foto doorsturen. De leukste komen dan op deze site te staan. Zo kan iedereen meegenieten van uw verhaal plus foto(s) . Mij lijkt het ontzettend leuk! Dus schrijf en stuur op zou ik zeggen. Het moet wel iets te maken hebben met kerst uiteraard.

Ik ben  een tijdje geleden begonnen met huisbezoekjes. Dit houdt in dat ik bij mensen die problemen hebben met hun gaai een ochtend of middag observeer en hen oefeningen met hun vogel laat doen. Hun angst proberen te overwinnen, dit kan van de vogel zijn , maar meestal is het de baas die bang is geworden. Zo kan  ik zien wat er allemaal fout gaat en zie ook de thuis situatie , waar de vogels staan , wat voor speeltjes ze hebben en wat ze te eten krijgen. Hoe er met de vogels wordt omgegaan , kortom ik krijg een beter beeld op deze manier. Ik help ook per mail en telefoon , maar heb gemerkt dat een bezoek aan huis vele malen effectiever is. Meestal is het eerst wat ik moet doen “Kortwieken”. Een vliegende papegaai in huis, in gevangenschap dus, is in mijn ogen levensgevaarlijk! Bovendien zijn niet gekortwiekte vogels vaak onzekerder dan een gekortwiekte. Mensen vragen mij vaak, waarom moet hij gekortwiekt worden, waarop ik antwoord, waarom zou hij moeten kunnen vliegen in huis? Hij krijgt zijn eten voor zijn neus gezet. In de natuur moet hij zelf zijn voedsel zoeken, maar in huis? Nee, ik ben voor het kortwieken van de vogels. Let er wel op dat dit goed gebeurt! Laat niet zomaar iemand de vogel knippen! Ik zie genoeg voorbeelden van mismaakte vleugels. Dus zoek hiervoor wel iemand die verstand van zaken heeft!

 

Het leuke van het werk ( hobby) wat ik doe, is dat je heel veel mensen en papegaaien kunt helpen.

Het nare is, dat als je een vogel zo lang in huis hebt gehad je er erg aan  gaat hechten en het ( soms) jammer vindt dat hij of zij weer met het baasje mee naar huis gaat. ( Of ik breng ze thuis)

Zo heb ik Jopie uit Ede twee weken in huis gehad, Jopie wilde niet meer opstappen door omstandigheden. Jopie heeft een heel erg eigenwijs karakter. Maar voor mij een ontzettende uitdaging. Jopie heeft veel tijd en energie gekost en is enorm vooruit gegaan in die twee weken. Hoewel ik niet helemaal tevreden was, was zijn bazinninetje dat wel. Zo’n lekkere eigenwijze vogel mis ik. Als ik hem dan weer terug moet brengen naar Ede, heb ik er best moeite mee. Ik heb er in ieder geval een heel fijne vriendschap met Jopie’s bazinnetje aan overgehouden en we hebben nog veel contact. Ik zal zeker nog vaker naar Ede rijden omdat ik Jopie blijf kortwieken. Zo kan ik Jopie toch nog af en toe zien.

Ook Tara, een Grijze Roodstaart,uit Den Bosch heb ik erg gemist. Tara was volgens haar baas agressief geworden,maar Tara was een poepie! Beetje angstig en onzeker geworden door de onzekerheid van haar baasje. Tara heeft ook mij gebeten,maar het waren waarschuwings beetjes, ze was onzeker,maar zeker niet agressief. Agressief  zijn de vogels zelden.Onzeker en vaak angstig dat wel. Soms lijken ze agressief, maar dat komt vaak omdat de vogels de baasjes naar hun hand hebben gezet en daar lekker gebruik en misbruik van maken. Baasjes worden bang en de vogel lacht in  zijn vuistje omdat hij of zij er door dit agresieve gedrag lekker overal onderuit komt. De dingen die ze soms moeten doen, hoeft ineens niet meer door de angst van de baas of baasjes.

Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *